Ostajan opas

Asunnon etsiminen

Asunnon etsiminen on nykyään helppoa. Kiinteistömeklareiden myytävät kohteet löytyvät näyttävästi omilla kotisivuillamme ja lisäksi suosituissa www.jokakoti.fi ja -www.etuovi.com portaaleissa. Lisäksi ilmoittelemme kohteistamme valokuvineen Vaasan Asuntolehdessä. Suosittelemme tutustumaan myytäviin kohteisiin huolellisesti paikan päällä käyden.

Lainalupaus pankista

Jos käytät ostoon pankkilainaa, niin olisi hyödyllistä käydä pankissa keskustelemassa siitä jo varhaisessa vaiheessa. Näin säästät omaa aikaasi, kun tiedät minkä hintaluokan kohteisiin kannattaa tutustua. Täten sinulla on myös edellytykset tehdä ostotarjous nopeasti, kun sopiva kohde löytyy. Oman pankin kanssa voi myös sopia mahdollisen nykyisen kotisi myymisestä ennen tai jälkeen uuden löytymisen.

Asuntoesittelyt

Suurin osa Kiinteistömeklareiden kohteista esitellään yleisillä eli julkisilla esittelyillä, mutta voit  pyytää myös yksityisesittelyä, mikäli julkinen esittelyaika ei sovi sinulle syystä tai toisesta.

Kohteiden esittelyajat löytyvät kotisivuillamme ja www.jokakoti.fi ja www.etuovi.com –portaaleissa sekä Vaasan Asuntolehdestä.

 

Ostotarjous

Unelma-asunto on löytynyt!  Nyt on aika täyttää yhdessä välittäjämme kanssa kirjallinen ostotarjouslomake. Siihen kirjataan tarjotun kauppahinnan lisäksi mm. maksuaikataulu, asunnon vapautuminen, tarjouksen voimassaoloaika jne. Toimitamme tehdyn ostotarjouksen pikimmiten myyjän tietoon ja vastattavaksi.Asunnon myyjällä on mahdollisuus hyväksyä tarjous sen voimassaoloajan puitteissa, antaa vastatarjous tai olla hyväksymättä tarjousta. Myyjän vastatarjous tarkoittaa käytännössä sitä, että tehty ostotarjous ei enää sido ostotarjouksen tekijää.Ostotarjouksen vakuutena käytetään joko sopimussakkoa tai käsirahaa.  Kiinteistökaupassa tehty ostotarjous on lopullisesti sitova vasta, kun ostotarjous tai kauppakirja on allekirjoitettu kaupanvahvistajan läsnä ollessa.Silloin tällöin syntyy jostakin kohteesta kilpailu ostajien kesken. Etenemistapoja on tällaisissa tilanteissa useita. Tarjouksen tehneitä asiakkaita informoidaan tilanteesta koko ajan. Välittäjällä on oikeus kertoa toisen asiakkaan tekemä tarjous toiselle asiakkaalle Sillä, kuka on jättänyt ostotarjouksen ensin, ei ole merkitystä ellei se ole myyjä tahto.  On myös mahdollista, että kauppahinnaltaan korkein tarjous ei voita – muillakin ehdoilla on merkitystä myyjälle. Joka tapauksessa myyjä valitsee itsenäisesti hänelle sopivimman ostotarjouksen.

Kaupanteko

Hyväksytyn ostotarjouksen jälkeen alkaa kaupanteon valmistelu. Jos kosteusmittausta (osakehuoneistot) tai kuntokartoitusta (omakotitalot) ei ole vielä tehty, niin se tehdään ostotarjouksen tekijän läsnä ollessa ennen kaupantekoa. Lähetämme kauppakirjaluonnokset kaupan osapuolille ennen kaupantekoa tutustuttaviksi.Usein kauppa tehdään kahdessa vaiheessa – varsinkin jos asunto vapautuu ostajalle vasta joskus myöhemmin. Tällöin kaupanteossa maksetaan esim. 10 % kauppahinnasta ja loppukauppahinta vasta asunnon vapautumisen yhteydessä. Omistusoikeus jää vielä myyjälle kunnes ostaja on maksanut loppukauppahinnan. Mikäli asunto on vapaa, niin useimmiten koko kauppahinta maksetaan kokonaisuudessaan kaupantekotilaisuudessa. Poikkeuksena on esim. lunastuslauseke asuntoyhtiön yhtiöjärjestyksessä.Kiinteistömeklarit järjestää kaupanteon oman toimiston  rauhallisessa ja tilavassa neuvotteluhuoneessa. Voimme sopia tilaisuuden pidettäväksi haluttaessa myös ostajan tai myyjän pankissa. Kaupantekotilaisuudessa käymme kauppakirjan liitteineen läpi osapuolten kanssa.  Osapuolet allekirjoittavat kauppakirjan neljänä kappaleena. Kauppahinnan ensimmäinen erä maksetaan useimmiten kaupantekotilaisuudessa shekkinä tai joskus tilisiirtona.

Loppukauppa

Jos on tehty kaksivaiheinen kauppa, niin loppukaupan ajankohta sovitaan yleensä asunnon vapautumisen yhteyteen. Kauppakirjassa sovitaan takaraja vapautumiselle. Jos asunnon vapautuminen viivästyy myyjästä riippuvasta syystä, on myyjä velvollinen korvaamaan ostajalle kauppakirjassa sovitun viivästyssakon määrän kultakin alkavalta viivästysviikolta. Loppukaupanteossa maksetaan loput kauppahinnasta ja myyjä luovuttaa osakekirjan tai kiinteistön ollessa kaupan kohteena, mahdolliset panttikirjat. Useimmiten ostaja saa tässä tilaisuudessa myös asunnon avaimet haltuunsa. Loppukauppa sovitaan usein joko ostajan tai myyjän pankkiin rahaliikenteen helpottumiseksi. Me hoidamme käytännön järjestelyt ja aikojen sopimiset.

Tervetuloa palveltavaksi!